Close

Tempat Menarik

Kuantan River Cruise akan membawa anda meneroka muara Sungai Kuantan, Taman Bakau Kuantan dan Memerhati Kunang-kunang.

Saksikan pemandangan bandar Kuantan, gabungan terancang bangunan pencakar langit, penempatan perkampungan nelayan serta persekitaran yang tumbuh menghijau di sepanjang Sungai Kuantan. Sertai perjalanan istimewa ke muara Sungai Kuantan sahaja setiap malam hari Jumaat dan Sabtu, rasakan kedinginan udara sambil melihat pemandangan indah dan berwarna­-warni bandar Kuantan.

Hutan Simpan Bakau seluas 339 hektar yang menghijau sepanjang Sungai Kuantan dipercayai telah wujud hampir 500 tahun dahulu. Kedudukannya strategik, di tengah-­tengah pusat bandar Kuantan menjadi daya tarikan kepada pelancong dalaman atau luaran untuk melihat keunikannya yang masih terpelihara.

Taman Bakau mempunyai dua laluan sejauh 250 meter dan 750 meter, bagi membolehkan anda menerokai keindahan semulajadi hutan ini tanpa perlu berpijak pada lumpur. Hayati pemandangan sepanjang laluan anda, panjatlah menara setinggi 40 meter untuk melihat keseluruhan pemandangan hutan simpan ini. Ketahuilah pelbagai spesis haiwan dan tumbuhan serta keunikan akar pokok-pokok bakau.